Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-02@22:53:00 GMT

سنگ تمام ساواک و آمریکایی‌ها برای «براهنی»

تاریخ انتشار: ۱۴ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۳۰۸۶۳۰

سنگ تمام ساواک و آمریکایی‌ها برای «براهنی»

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، کتاب «نمایندگان امر/ نمایندگان کلام» تمرکز خود را بر تاریخ و اتفاقات پیرامونی کانون نویسندگان ایران از سال ۱۳۴۵ تا ‏‏۱۳۵۷ می‌گذارد.

در این کتاب شما با روایت‌های متفاوت و تازه براساس خاطرات و یادداشت‌ها و اسناد تا به امروز کامل ‏منتشرنشده سازمان ساواک مواجه می‌شوید؛ روایت‌هایی از افراد نام‌آشنایی همچون جلال آل‌احمد، سیمین دانشور، ‏غلامحسین ساعدی، رضا براهنی، محمود اعتمادزاده، علی اصغر حاج سیدجوادی، احمد شاملو، محمود دولت‌آبادی، ‏اسماعیل خویی و تعداد دیگر از نویسندگان و شاعران.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این روایت‌ها تفاوت اصلی خود را در تازه بودن زاویه دید و مبنای ‏روایتی در نظر می‌گیرند. روایت‌هایی براساس منابع دسته اول و کمتر دیده شده.

در بخشی از کتاب درباره هزینه ساواک برای رضا براهنی می‌خوانیم:

در بهمن ١٣۵۴ ساواک از طریق کارمند شعبه بانک ملی در نیویورک متوجه می‌شود یکی دو ماه است حواله هزار دلاری دانشگاه تهران برای براهنی واصل نمی‌شود. رضا براهنی از زمان خروج مجدد از کشور هر ماه حق مأموریت از ۱۹۶ نمایندگانِ امر، نمایندگانِ کلام دانشگاه تهران می‌گرفت. ساواک دوست دارد از شایعات علیه براهنی استفاده کند. تصمیم می‌گیرد وجه را به نام خود برای براهنی بفرستد تا با این عملش مهر تأییدی بر همکاری او با ساواک بزند.

این عملیات را بررسی می‌کنند. تحقیقات آن‌ها از دانشگاه تهران نشان می‌دهد براهنی تا اول مهر ١٣۵۴ مأموریت داشته، ولی از آبان مأموریت او تمام و حقوقش قطع شده است. ساواک فکر پرداخت مستقیم پول از طرف سازمان را کنار می‌گذارد.

ترجیح می‌دهد با دانشگاه تهران هماهنگ شود. قرار می‌شود مسئولان دانشگاه تهران نامه‌هایی به براهنی بفرستند و بپرسند چقدر دیگر مایل است مأموریتش در آمریکا ادامه یابد؟ برنامه ساواک این است که بعد از دریافت حقوق ماهیانه براهنی از طرف دانشگاه تهران، فیش آن را کپی و در بین دانشجویان خارج از کشور توزیع کند تا همه متوجه شوند او مأمور ساواک است.

این برنامه ساواک باعث می‌شود دکتر هوشنگ نهاوندی سرگردان شود. دکتر نهاوندی در یکی از سفرهایی که به افغانستان دارد، در هواپیما به همراهش می‌گوید: «نمی‌دانم اول می‌گویند براهنی در آمریکا شلوغ می‌کند و اعلامیه می‌دهد و علیه دستگاه فعالیت می‌کند بعد فشار می‌آورند که با تمدید مأموریت او موافقت شود و من هم مجبور شدم، این کار را کردم... »

دکتر نهاوندی از علمیات ساواک برای براهنی باخبر نیست. مسئول بایگانی پرونده براهنی، تمام فیش‌های دریافتی براهنی از دانشگاه تهران و حوالات آن‌ها به نیویورک را ما هر ماه در پرونده او بایگانی می‌کند. طرح ساواک در فروردین ١٣۵۵ عملیاتی می‌شود. آنها نه تنها با تجدید گذرنامه براهنی موافقت می‌کنند، بلکه حقوق او را به حسابش واریز و با ادامه مأموریت دانشگاهی او در آمریکا موافقت می‌‌کنند. وقتی براهنی می‌خواهد گذرنامه‌اش را تمدید کند، ساواک به مسئولان سفارت ایران در آمریکا تأکید می‌کند با او رفتاری داشته باشند که همه خیال کنند او از همراهان ساواک در آمریکاست.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: ساواک رضا براهنی انتشارات امیرکبیر تازه های نشر دانشگاه تهران روایت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۰۸۶۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشکر مردم غزه از دانشجویان آمریکایی

مردم غزه با در دست گرفتن پلاکارد، از دانشجویان معترض در دانشگاه‌های آمریکایی تشکر کردند؛ چراکه رژیم صهیونیستی خواستار اخراج این دانشجویان شده است.

به گزارش ایسنا به نقل از الجزیره، اعتراضات دانشجویان جهان به ویژه آمریکا علیه رژیم صهیونیست و حمایت از مردم مظلوم غزه همچنان ادامه دارد. 

 مردم در شمال و مرکز غزه نیز از دانشجویانی که در دانشگاه‌های آمریکا در اعتراض به جنگ غزه اعتراض کرده‌اند، قدردانی کردند.

در دیرالبلاح، در مقابل بیمارستان شهدای الاقصی، پزشکان، پرستاران و کادر پزشکی تابلوهایی را در دست داشتند که حاوی پیام‌هایی بود که شامل «متحد علیه نسل‌کشی»، «کشتار کودکان باید متوقف شود» و «به مبارزه برای عدالت ادامه دهید». میشد. 

دکتر سعد ابوشاربان به سی‌ان‌ان درباره وصف حس و حالش از حمایت‌های مردم جهان گفت که با تماشای تصاویر معترضان در کشورهای دیگر انگار «بر فراز ماه» بوده است. زیرا این بدان معناست که «در سرتاسر جهان انسان‌هایی هستند که می‌دانند الان اینجا در نوار غزه چه می‌گذرد».

فلسطینیان غزه چند روزی است که از معترضان آمریکایی حمایت می‌کنند. در چند اردوگاه آوارگان در فلسطین در روز چهارشنبه، کودکانی نیز دیده شدند که تابلوها و بنرهایی با نام دانشگاه‌های مختلف آمریکا که در آن تظاهرات حامی فلسطین برگزار شده است، در دست دارند که روی آن نوشته شده بود: «از همبستگی شما متشکرم!»

نادیا الدیبس، مادری که فرزندانش بنرهایی را پشت سر او در دیرالبلاح در دست داشتند، به سی ان ان گفت که از «دانشجویان شجاع» دانشگاه‌های آمریکا به خاطر همبستگی آنها با غزه و درخواست آتش بس تشکر می‌کند.

وی گفت: جمعیت‌های عرب زبان به ما اهمیتی نداده‌اند، در حالی که دانشجویان دانشگاه‌های آمریکا با ما احساس همدردی می‌کنند، خونی را که از مردم ما می‌ریزد، ساختمان‌های ما که بر سرمان آوار میشود و بچه‌های ما که زندگی‌شان ویران می‌شود را احساس کرده‌اند... هزاران سپاس از آنها.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • تصاویر پدر ساواکی مهران غفوریان
  • تشکر مردم غزه از دانشجویان آمریکایی
  • مقیمی: مأموریت تدوین نظام‌نامه دانشگاه تمدن‌ساز به دانشگاه تهران واگذار شد
  • ادامه سرکوب دانشجویان آمریکایی
  • پیام قدردانی کودکان غزه از دانشجویان آمریکایی در دانشگاه کلمبیا
  • فیلم| دانشجویان معترض آمریکایی جزو کدام اقشار جامعه هستند؟
  • یک دانشگاه آمریکایی دیگر به جمع معترضان پیوست (فیلم)
  • فیلم/ چفیه بر دوش مجسمه جرج واشنگتن در دانشگاه آمریکایی بیروت
  • چرا کسی برای دختران دانشجوی آمریکایی شعر برای خواهرم نمی‌خواند!
  • فیلم| دانشجویان دانشگاه آمریکایی بیروت: هیهات منا الذله